Ruku v ruce se světovými špičkami: rozšiřujeme portfolio a know-how v oblasti 3D tisku kovů

27.05.2024

1

Technologie kovového 3D tisku přináší revoluci do průmyslové výroby. Kovový 3D tisk totiž otevírá nové možnosti tam, kde konvenční výroba dosáhla svých limitů. Firmy napříč různými odvětvími začínají objevovat výhody této technologie a na její rostoucí význam reagujeme i v 3Dees. S cílem zvýšit konkurenceschopnost evropských firem, jsme se rozhodli pro spolupráci hned se dvěma předními světovými hráči – firmami Hewlett Packard a Xact Metal. Ty ztělesňují dvě jedinečné technologie pro kovový 3D tisk, které se liší způsobem využití.  

 

Královskou disciplínu 3D výroby představuje 3D tisk kovů, který má díky velmi dynamickému vývoji potenciál etablovat se ve spoustě oblastí průmyslu. Pro sériovou výrobu představuje výrazné zefektivnění v podobě rychlosti a optimalizace výroby, ale také preciznosti a odolnosti výsledných dílů.

 

Co se v tomto článku dočtete?

 

Výhody kovového 3D tisku

Kovový 3D tisk přináší řadu výhod. Mezi ty nejdůležitější patří schopnost vytvářet díly s komplexními geometriemi a složitými vnitřními strukturami, které by nebylo možné vyrobit tradičními metodami. To otevírá nové možnosti v oblastech jako je letecký, automobilový a obranný průmysl či ve zdravotnictví. Kromě toho kovový 3D tisk umožňuje snížit množství odpadu a zvýšit efektivitu výroby, což je klíčové pro udržitelnost a konkurenceschopnost. Kovový 3D tisk zároveň představuje větší flexibilitu při reakci na potřeby zákazníků – používáním technologie se dá například velmi jednoduše optimalizovat objem výroby.

 

V týmu máme jednoho z nejpovolanějších

V 3Dees klademe velký důraz na individuální přístup k zákazníkům, poradenství a sdílení know-how. Každý z našich projektů je jedinečný a vyžaduje svá specifická řešení. Náš tým odborníků proto spolupracuje s klienty během celého procesu – od návrhu té nejlepší aplikace až po finální výrobu.  Daří se nám tak zajistit, že výsledné díly splňují nejvyšší standardy kvality a přesnosti a přesně odpovídají potřebám zákazníků.

 

Pokud máte zájem o novinky ze světa kovového 3D tisku, sledujte Matyáše na LinkedInu.

 

Jinak tomu není ani u 3D tisku kovů. I proto jsme před nedávnem do svého týmu přivítali Matyáše Chaloupku, který představuje jednoho z předních českých expertů pro technologie 3D tisku kovů.

„3Dees je pro mě ztělesněním mladé, dravé a skvěle řízené společnosti, která mi dává prostor pro profesní růst a svobodu v realizaci mých podnětů.  Mým cílem vždy bylo pomáhat podnikům využít veškerý potenciál 3D výroby a šířit povědomí o technologii co možná nejdál. Těším se, že přesně to mohu nyní ve 3Dees dělat.“

Matyáš Chaloupka, Sales & Application Engineer 3Dees

 

Nabízíme novou technologii od HP

Našim zákazníkům se snažíme nabídnout rozmanité portfolio technologií kovového 3D tisku. První novinkou je zařízení Metal Jet S100 od Hewlett Packard. Technologie binder jetting –umožňuje sériovou výrobu kovových dílů s minimálními požadavky na postprocessing a s vysokou produktivitou. Tato metoda je rychlá a efektivní, což umožňuje zkrátit výrobní časy a snížit náklady. A jak to souvisí s námi? Pyšnit se můžeme tím, že jsme jednou ze dvou firem, která byla pro distribuci technologie v rámci Evropy vybrána.

Technologie binder jetting od HP je průlomovou novinkou – a celosvětově hovoříme již o několika desítkách úspěšných instalací. O to víc nás těší, že si HP vybrala k distribuci v rámci střední východní Evropy právě nás. V této technologii vidíme obrovský potenciál, zejména v sektorech automobilového, výrobního a obranného průmyslu či ve zdravotnictví, “ dodává Chaloupka.

Obdobně jako v případě technologie HP Multi Jet Fusion, která je etalonem na poli polymerního průmyslového 3D tisku, využívá HP Metal Jet binder jetting, tedy nanášení vrstvy kovového prášku a speciální tekutiny na bázi polymeru na tiskovou plochu.  Výsledný výtisk se slinuje v sintrační peci a podle potřeby finálně upraví. Oproti jiným metodám nabízí technologie binder jetting až násobně vyšší produktivitu při výrazně nižší ceně. Vedle rychlosti stavby dílů dochází k významné úspoře použití prášku.

 

Poměrně rozšířenou metodou kovového 3D tisku je Selective Laser Melting (SLM), která využívá laserového paprsku k tavení kovového prášku a vytváření přesných a detailních dílů. Nositelem této technologie je i americká firma Xact Metal, která má globální síť partnerů s dlouholetými zkušenostmi ve 45 zemích v Americe, Evropě a Asii.

Xact Metal nabízí cenově dostupné jednolaserové a dvoulaserové tiskárny pro průmyslovou 3D výrobu kovových dílů technologií Selective Laser Melting (SLM) - jedná se o velmi variabilní řešení, díky němuž lze vytvářet tenkostěnné i tlustostěnné geometrie různorodých velikostí z širokého portfolia materiálů. A právě se společností Xact Metal jsme nyní navázali zcela nové partnerství a stáváme se tak oficiálním distributorem jejich zařízení pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu.

„Partnerství s Xact Metal nás posouvá na další úroveň v oblasti 3D tisku. Jejich technologie nám umožňuje nabídnout zákazníkům řešení, která jsou rychlejší, přesnější, a především ekonomicky dostupnější.“

Matyáš Chaloupka, Sales & Application Engineer 3Dees

„Toto partnerství umožňuje společnosti Xact Metal prohloubit aktivity v České republice a nově také rozšířit přístup k cenově dostupnému kovovému 3D tisku na Ukrajině. Velkou výhodu spatřujeme také v působení 3Dees Industries na Technické univerzitě v Košicích, což nám umožnuje napojit se na slovenskou vzdělávací a výzkumnou komunitu. Tým 3Dees Industries má rozsáhlé zkušenosti s 3D technologiemi a my jsme přesvědčeni o jeho schopnosti poskytovat zákazníkům společnosti Xact Metal silnou zákaznickou podporu."

Juan Mario Gomez, CEO Xact Metal

Zcela nově tak budeme na domácím i zahraničním trhu nabízet cenově dostupné a vysoce výkonné zařízení XM200G, které využívá technologii Selective Laser Melting (SLM) známou také jako Laser Powder Bed Fusion (LPBF) nebo Direct Metal Laser Sintering (DMLS). Jedná se o 3D tiskárnu, která dokáže vyrábět vysoce přesné a komplexní díly z řady kovů, jako jsou nerezové a nástrojové oceli, titan, hliník, měď a další. V 3Dees plánujeme rozšířit naše technologické centrum aditivní výroby i o zařízení XM200G – zákazníci se tak budou moci na zařízení přijít podívat, seznámit se s konkrétními aplikacemi a pod vedením našich aplikačních inženýrů na používání technologie i plynule přejít.

 

Budoucnost kovového 3D tisku

Kovový 3D tisk bude v následujících letech nabývat na důležitosti – průmyslová výroba stojí před milníkem, kdy budou největší přínosy pramenit ze synergie tradičních výrobních postupů a inovativních technologií.

Hlavním impulzem pro zavádění technologií pro 3D tisk kovů není nahradit tradiční kovovýrobu, ale její výrobní procesy zefektivnit. Velkou synergii vidím například v 3D výrobě vysoce přesných polotovarů, které projdou závěrečným obráběním na CNC strojích.

Matyáš Chaloupka, Sales & Application Engineer 3Dees

Technologie kovového 3D tisku je stále na vzestupu a její význam v průmyslovém sektoru bude v následujících letech nadále růst. Firmy, které ji budou schopny včas přijmout a implementovat, získají konkurenční výhodu a budou lépe připraveny reagovat na měnící se potřeby trhu. I my se proto snažíme i nadále být v čele této změny. Zařazujeme do svého portfolia nové technologie a máme na své lodi špičkové odborníky. Našim klientům tak dokážeme zajistit ta nejlepší řešení pro dosažení vyšší efektivity, udržitelnosti a konkurenceschopnosti.

Načítám