Nahlédněte pod pokličku našeho aplikačního centra v Ostravě

16.05.2024

1

 

Nejen 3D výroba, poradenství a vývoj, výroba prototypů, ale především ukázka jednotlivých aplikací aditivních technologií v praxi – i tak lze popsat naše aplikační centrum v Ostravě. Na pouhých 200 metrech čtverečních dokáží naši aplikační inženýři najít to nejlepší řešení pro širokou škálu zákazníků od jednotlivců až po firmy, které chtějí využít prémiové technologie pro výrobu s menšími objemy. Ti, kteří o přechodu na aditivní výrobu zatím jen uvažují, mají díky našemu centru zároveň jedinečnou možnost srovnání inovativních postupů s konvenční technologií, kterou využívají doposud.

Od svého založení v roce 2017 ve 3Dees Industries usilujeme o posun českého průmyslu směrem k aditivní výrobě – snažíme se tuzemským firmám poskytnout to nejlepší z dostupných inovativních technologií a udržet tak jejich krok se světovými výrobci. V rámci našeho referenčního centra v Ostravě se nám to již mnoho let daří. Firmy mají možnost se nejen seznámit s konkrétními aplikacemi, ale prostřednictvím vyzkoušení a odladění výroby mohou na jejich používání i plynule přejít. 

Co se v tomto článku dočtete?

 

Budoucnost výroby vidíme v kovovém 3D tisku

Naším cílem je bořit mýty a ukázat, že aditivní technologie jsou budoucností mnoha sektorů – od výrobního průmyslu, přes medical a automobilový průmysl až po oblast obranného průmyslu. Nabízíme českým podnikům ty nejlepší technologie, jejichž používání pro ně může představovat výraznou konkurenční výhodu. Náš partner Hewlett Packard nám nově umožňuje výhradní zastoupení pro distribuci zařízení umožňujících využití technologie Binder Jetting k výrobě kovových dílů.

V blízké budoucnosti chceme prakticky ukázat i možnosti kovového tisku v rámci sériové výroby. Jedná se o oblast, ve které se očekává silný rozvoj. Sledováním těch nejnovějších trendů a nasazováním nejlepších technologií dokážeme co nejlépe naplnit potřeby našich zákazníků.”

Adam Jiruška, Production Manager 3Dees

 

Tisíce vyrobených dílů

S přístroji nejmodernějšího vývoje a precizním zpracováním jsme za dobu svého působení dokázali využít tuny materiálu na výrobu tisíců ukázkových dílů. Naši klienti pokrývají široké spektrum odvětví, včetně zdravotnického, zbrojního, automobilového nebo běžného průmyslu. Mezi zájemce o vyzkoušení a odladění digitální výroby metodou 3D tisku se řadí i menší společnosti, které inovativní metodu využívají pro výrobu malých sérií či tisku prototypů. V nemalé míře se však na aplikační centrum v Ostravě obrací i jednotlivci.

 „Snaha firem vyzkoušet 3D tisk má meziročně stále rostoucí tendenci. Zdaleka ne všem firmám se ekonomicky vyplatí okamžité pořízení vlastní technologie a chtějí si nejprve vyzkoušet kvalitu finálních dílů a jejich mechanické vlastnosti. Jelikož pro ně využití aditivních technologií představuje obrovský posun vpřed, tak využívají možností našeho centra. Věříme, že jakmile správně uchopí veškeré možnosti aditivní výroby, budou chtít technologii sami provozovat. V minulém roce jsme zaznamenali největší zájem z oblasti běžného průmyslu a zdravotnictví.”

Adam Jiruška, Production Manager 3Dees

 

Od 3D skenu až po postprocesní služby

Zavádění inovací, které mění a vylepšují průmyslové postupy, pro nás vždy bylo na prvních příčkách priorit. Snažíme se v této oblasti neustále posouvat hranice a ukazovat, jak může vypadat digitální 3D výroba a automatizace procesů s využitím technologicky vyspělých a informačně bezpečných technologií od prémiových značek. Mimořádný důraz klademe zejména na kvalitu.

„Na kvalitu našich výstupů bereme velký zřetel. Na tisk používáme menší množství již použitého materiálu, než bychom museli. Při výrobě tak naopak využíváme větší procenta nového materiálu, díky kterému můžeme zajistit větší kvalitu dílu. Každý díl také následně pečlivě kontrolujeme, v případě potřeby i za použití 3D skenování,” popisuje Jiruška.

Je klíčové ukázat klientům, že 3D výroba snese nepřísnější měřítka na kvalitu finálních dílů. Bez toho by je nebylo možné přesvědčit o vlastním pořízení technologie. Pro zajištění vysoké kvality výsledného dílu je potřeba i kvalitních tiskových dat. Pro ty zákazníky, kteří je nemají k dispozici či nemají možnost si je obstarat, nabízíme i dodatečnou službu 3D skenování.

Kromě samotné výroby můžeme klientům představit a rovnou poskytnout i postprocesní kroky včetně barvení nebo vyhlazování povrchů mechanickým a chemickým postupem. 

„Do našeho aplikačního centra ve Vítkovicích se mohou stávající, ale i potenciální zákazníci, přijít podívat a na vlastní oči zjistit, jak zařízení fungují v praxi. Seznámí se tak s prostředím, ve kterém jsou díly tisknuty, a získají informace, jak se na 3D tisk mohou případně připravit sami. Prostřednictvím prvních zakázek či prototypů dokážeme se zákazníky odladit ty nejlepší mechanické vlastnosti, které jsou pro jejich výrobky klíčové,” vysvětluje Jiruška.

 

Nejvíce zaměstnáváme HP Multi Jet Fusion 5200

Naše vlajková loď, tiskárna HP Multi Jet Fusion 5200, tiskne z plastového prášku. Tištěné kusy mají díky práškové metodě hladký povrch bez vrstvení. Tato přednost přichází vhod u zákazníků, kteří poptávají zejména finální díly a nechtějí žádné další povrchové úpravy. Díly mají navíc stejné mechanické vlastnosti ve všech osách.

Každá zakázka je jedinečná a stejně tak i potřeby, které má naplnit. Proto volíme vždy tu nejvhodnější možnou technologii – kromě tiskárny HP Multi Jet Fusion využíváme v Ostravě také průmyslové tiskárny od Stratasysu, nebo tiskárny Voxeljet, přičemž každá z nich je vhodná pro realizaci jiných úloh.

 

Klienti z Čech, ale i regionu střední a východní Evropy

Není žádnou novinkou, že ve 3Dees jsme tým zapálený do 3D tisku, který se z plných sil snaží identifikovat potřeby a splnit očekávání svých zákazníků. Pro zadávání objednávek lze využít náš poměrně intuitivní software.

„Software od 3Dees má uživatelsky příjemné prostředí a snadno se s ním pracuje. Zadání tisku je tak snadné a časově efektivní. Po zadání komponentů k tisku si systém potřebná data jednoduše sám načte, okamžitě spočítá cenu a upozorní na případné limity,“

Jan Jiránek, zakladatel a šéfdesigner společnosti AnyoneGo

Potřebám zákazníků se snažíme uzpůsobit i dodací lhůty 3D výroby. Přestože je každý požadavek jedinečný a jeho zpracování se může svou náročností lišit, zpravidla se objednávky snažíme odbavovat v řádu 5 až 7 pracovních dní. Jedině tak můžeme ukázat, že 3D výroba je konkurenceschopná z pohledu rychlosti a flexibility vůči konvenčním výrobním technologiím.

„Nejedná se o náš denní chleba, ale stalo se nám, že jeden z našich klientů potřeboval z centra v Ostravě promptně dodat svou objednávku do Prahy. Jeho požadavek se nám podařilo vyřešit tak, že jsme mu díly poslali v cockpitu po pilotovi, který zrovna letěl z Ostravy na Ruzyni,” uzavírá s úsměvem Adam Jiruška.

Více o našem aplikačním centru a možnostech individuálního odladění 3D výroby najdete ZDE.

 

Zdroj fotografie se svolením společnosti Addit-ion.

Načítám