Na vlně spolupráce – jak vypadají naše projekty se společností Lodě Česko

23.07.2024

1

V 3Dees Industries jsme hrdí na to, že můžeme být součástí mnoha zajímavých a inovativních projektů. Jedním z našich partnerství je spolupráce se společností Lodě Česko. Za uplynulé 3 roky jim 3D tisk pomohl překonat nejednu výzvu spojenou s údržbou a vybavením jejich lodí. Na vzájemné spolupráci se ukazuje, že uplatnění aditivních technologií je opravdu široké a představuje efektivní řešení pro lecjaké potřeby našich zákazníků.

3D tisk je technologie, která v posledních letech zažívá boom napříč mnoha odvětvími, a to od výroby prototypů, přes náhradní díly až po koncové produkty. Schopnost 3D výroby vytvářet složité tvary a rychle reagovat na potřeby trhu z ní dělá neocenitelný nástroj pro moderní průmysl. Jedním z příkladů, jak může 3D tisk pomáhat i firmám působícím v sektoru služeb, je právě naše spolupráce s Lodě Česko. Partnerství ukazuje, jak mohou moderní technologie zkvalitňovat portfolio firmy, řešit specifické výzvy a výrazně zefektivnit provoz.

Co se v tomto článku dočtete?

 

 Jak lze v půjčovně lodí využít 3D tisku

Zaměření Lodě Česko spočívá v půjčování obytných lodí a hausbótů na Vltavě a na Labi, a to bez kapitánského průkazu. Na trhu působí již 10 let, a jejich služeb využily tisíce zákazníků. Povaha půjčování lodí s sebou přináší řadu specifických požadavků, zejména na náhradní díly. Mnoho součástí a dílů se vyrábí v malých sériích, a když se rozbijí či opotřebují, může být obtížné nebo velmi nákladné je sehnat. A právě zde přichází na řadu naše technologie a know-how.

Jedním z takových dílů byl například vnější komínový kryt od topení, který je umístěn na boku lodi a je důležitý pro správný odvod spalin z lodi při jejím vytápění. Jelikož se nachází na vnější části lodi, jedná se o velmi exponovaný díl, který musí plnit i vysoké nároky na svou odolnost, pevnost a UV stálost. Konstrukcí je přitom velmi specifický, a navíc je pořízení originálního dílu poměrně finančně nákladné.

„Tento díl, který se kvůli nárazu lodi poškodil, jsme profesionálně naskenovali a vyrobili přesnou kopii, která perfektně sedí a vyhovuje potřebám Lodě Česko. Díky tomu mohou udržovat své lodě v provozu za výrazně nižší náklady.“

Adam Řehák, aplikační inženýr v 3Dees

Naše aplikační centrum v Ostravě využila společnost Lodě Česko i pro výrobu drobných interiérových doplňků, jako jsou například držáky na záclonové tyčky.

 

Vytiskli jsme nový typ uzlu

Složitější technické výzvy nám nejsou cizí. Pomohli jsme vyvinout zcela nový typ uzlu pro řazení, který díky menšímu prohýbání lanek chrání převodovku a zlepšuje ovládání lodí. Na jeho výrobu byly potřeba řezané kovové díly, ale také plastové díly pro řazení jako klička na přepínání řazení nebo úchyty na řadící desce.

„Technologie 3D tisku umožňuje rychle a efektivně vytvářet vysoce přesné a funkční komponenty, které jsou klíčové pro modernizaci a zlepšení technických systémů. Právě vyvinutí nového typu uzlu, který pomáhá snáze ovládat loď, je perfektním příkladem řešení, které by bylo jinak velmi nákladné a jeho docílení technicky náročné."

Adam Řehák, aplikační inženýr v 3Dees

 

3D modely lodí

Kromě náhradních a vysoce technických dílů společně vytváříme předměty určené pro marketingové účely nebo zákazníky. Zajímavým projektem marketingového rázu, na kterém jsme se podíleli, byla výroba zmenšených 3D modelů hausbótů a obytných lodí Lodě Česko. Tyto drobné modely, kterých jsme vyrobili zhruba 50 kusů, jsou skvělým nástrojem pro firemní prezentaci a Lodě Česko tak mohou svým stálým zákazníkům věnovat vzpomínku na prožité zážitky.

„Aktuálně pro nás 3Dees vyrábí věrnostní kartičky pro naše zákazníky. Díky těmto kartičkám ve velikosti kreditní karty naši zákazníci mohou čerpat výhody nejen u nás, ale i u našich partnerů. Tento projekt je stále v rozvoji, ale již nyní vidíme jeho potenciál a těšíme se na jeho další růst.“

Petr Volek, jednatel společnosti Lodě Česko

V rámci naší dlouhodobé spolupráce s Lodě Česko řešíme další projekty využití aditivních technologií. Po jeho dokončení se o něm na našem blogu určitě dozvíte.

Společné projekty 3Dees a tuzemských firem dokazují, že 3D tisk je skvělým nástrojem pro malosériovou výrobu a plnění specifických potřeb, jejichž řešení jiným způsobem by bylo mnohem nákladnější a obtížnější. Nejsou to tedy zdaleka jen lodě, kde může 3D výroba představovat cestu k náhradě opotřebovaných a zničených dílů.

Nejen díky našim bohatým zkušenostem v aditivní výrobě, ale také díky široké škále našich partnerů a technologií, které máme k dispozici, můžeme přinášet inovativní, originální a ekonomicky výhodnější řešení. A pomáhat zákazníkům tam, kde je třeba.

Načítám