Dostupná léčba na míru: cesta k unikátní ortéze vedla přes 3D tisk

10.10.2024

Ortéza na ruku vyrobené 3D tiskem

V medicíně hraje 3D tisk stále významnější roli už několik let. Díky snadné výrobě zakázkových zdravotnických pomůcek, vysoké míře customizace a také díky vývoji nových materiálů představuje aditivní výroba v této oblasti revoluční technologii. Otevírá  dveře k novým možnostem pro mnoho pacientů i zdravotníků. Jedním z nejčastějších využití 3D tisku v medicíně je výroba ortotických a protetických pomůcek, s níž máme v 3Dees bohaté zkušenosti.

V 3Dees máme za sebou hned několik úspěšných realizací v segmentu O&P –  dlouhodobě spolupracujeme s rehabilitačním centrem Superhumans na Ukrajině, podíleli jsme se na výrobě designového krytu na protézu Art4Leg a zabrousili jsme dokonce i do odvětví veteriny, když jsme se podíleli na výrobě ortéz pro zvířata.

Nyní naše portfolio projektů v oblasti ortotických pomůcek rozšiřujeme díky spolupráci se společností Theosun technologies. Za využití 3D tisku se nám společně podařilo vytvořit produkt, který na trhu dlouho chyběl – snadno polohovatelné ortézy zápěstí.

Co se v tomto článku dozvíte?

 

Přesné nastavení jediným stiskem

Polohovatelné ortézy zápěstí vznikaly už v minulosti, ale pouze takové, které umožňovaly polohování šroubováním. To trvá velmi dlouho, a navíc je nepraktické. Odborníci z Theosun technologies proto navrhli ortézy, které lze polohovat v obou směrech až do úhlu 40° tak, aby to vyhovovalo pacientům i fyzioterapeutům. Stačí zmáčknout tlačítko, odjistit, změnit úhel zápěstí do požadované podoby a konstrukci opět zajistit. Celý proces je tak velmi rychlý, snadný a zvládnutelný téměř pro každého – i pro toho, kdo má hůře pohyblivé obě ruce.

Celkem ortéza dovoluje nastavit ruku do 13 poloh. Její další přidanou hodnotou je možnost snadno vyměňovat typ opory ruky, což fyzioterapeutům umožní s jedním setem ošetřit mnohem širší spektrum pacientů – od lidí, kteří prodělali mrtvici, přes ty, kteří se potýkají s problémy se šlachami či karpálními tunely, až po ty léčící se po úrazu.

„Přínos snadno polohovatelné ortézy můžeme demonstrovat na příkladu pacienta se spasticitou. Tomu terapeut potřebuje ruku roztáhnout a narovnat ztuhlé prsty. Právě to ortéza umožní. V průběhu léčby navíc mohou střídat různé opory a polohovat podle toho, nakolik je ruka zrovna protažená.”

Radim Strejček, zakladatel Theosun technologies

Díky tomu, jak je oblékání ortézy a nastavování poloh snadné, je pomůcka vhodná i pro domácí léčbu – stačí, že pracovníci v rehabilitačním centru pacienta instruují, jak má postupovat, a ten pak může v léčbě pokračovat zcela samostatně.

 

Celá řada variant s minimálními vstupními náklady

Standardně se ortézy vyrábí technologií vstřikovacího lisu, která zpracovává plasty vstříknutím roztaveného materiálu do formy. Popsaný postup se skvěle hodí pro výrobu velkých sérií, v případě malých sérií je však kvůli vysoké pořizovací ceně formy nevýhodný. Právě s tímto problémem se potýkali zakladatelé Theosun technologies, jejichž cílem bylo vyrábět ortézy v mnoha různých variantách a velikostech tak, aby co nejlépe seděly každému pacientovi.

„Na výrobě našich ortéz s 3Dees spolupracujeme od začátku. Ortézy vyrábíme v různých velikostech, aby jejich používání bylo pro pacienty komfortnější. Nabízíme různé velikosti ortéz a kloubů a také různé typy opor. Při standardním výrobním postupu bychom museli pro každý typ, byť o milimetr odlišný, pořizovat další formu. Vstupní náklady by tak vystoupaly do řádů milionů. Díky spolupráci s 3Dees jsme mohli začít vyrábět produkt na míru v menších sériích téměř okamžitě.  Můžeme ortézy vyrobit v libovolných variantách a jejich cena zůstane pořád stejná.“

Radim Strejček, zakladatel Theosun technologies

 

Univerzální a přitom na míru

Nízkými náklady a efektivitou přínosy 3D tisku pro výrobu polohovatelných ortéz nekončí. Aditivní technologie napomohly také tomu, aby se ortéza lépe přizpůsobila ruce. Každým kusem prochází stahovací lanko, které materiálu pomůže adaptovat se na tvar konkrétní ruky ještě lépe.

„Lanko vede speciálními kanálky pod povrchem ortézy. Při výrobním postupu s použitím vstřikovacího lisu by bylo velmi obtížné takové kanálky vyrobit. Kdyby lanko vedlo po vnější straně ortézy, hrozilo by zase narušení praktičnosti i estetického dojmu celého produktu. Je to právě 3D tisk, který dokázal naplnit všechny požadavky na funkčnost.“

František Hůla, aplikační inženýr 3Dees

Pomůcka vykazuje vysokou míru customizace a přináší do medicíny nové možnosti – to vše s cílem nabídnout pacientům co nejvyšší komfort a maximalizovat efektivitu jejich léčby. Díky využití stahovacích lanek působí ortéza jako šitá na míru pro každého pacienta, a přitom zůstává univerzální.

„Nebýt pokrokových 3D technologií, tak by náš produkt nejspíš vůbec neexistoval, nebo by určitě nefungoval a nevypadal tak dobře.“

Radim Strejček, zakladatel Theosun technologies

Theosun technologies nyní plánuje expanzi do dalších států, kde mají jejich polohovatelné ortézy pomoci více pacientům. Díky možnosti 3D tisku i v jiných koutech světa mohou technologii distribuovat s velmi nízkými náklady na logistiku. Do budoucna pak plánují rozšířit portfolio ortéz i na další končetiny. Už se těšíme na další výzvy, které nám spolupráce přinese.

Načítám