3D technologie ve službách sportu: Triatlonová hrazda

17.06.2024

1

Když se inovace potkají s nadšením, není (takřka) nic nemožné. Důkazem toho je spolupráce, při které jsme do toho doslova šlápli s Martinem Horákem. Coby vášnivý triatlonista požadoval to nejlepší řešení pro nastavení optimálního posedu v cyklistickém sedle. A ve spolupráci s našimi aplikačními inženýry svého cíle dosáhl. Společně jsme s využitím 3D technologií vytvořili speciální triatlonovou hrazdu, díky které je Martinova jízda dynamičtější, a hlavně mnohem pohodlnější.

 

Co se v tomto článku dočtete?

 

Od polystyrenového modelu k vytištěnému prototypu

Plavání, jízda na kole a pak ještě běh. Triatlon vzhledem ke svojí náročnosti není sport pro každého. Martin Horák se v něm ale našel. Pokud jde o vzdálenost, je jízda na kole nejdelším úsekem tohoto multisportovního závodu. Závodníci-cyklisté stráví značnou část trasy opření rukama o triatlonovou hrazdu, protože tím snižují svůj aerodynamický odpor. A Martin se rozhodl pro hrazdu, která bude maximálně respektovat jeho potřeby. Přesněji řečeno – padne mu do rukou.

„Původně jsem si ji chtěl nechat vyrobit na míru z karbonu. Ale to se ukázalo jako problém – nikde mi nedokázali udělat jen jeden kus. Hledal jsem proto nějaké jiné řešení, což mě přivedlo až k technologii 3D tisku a k 3Dees Industries. Do měsíce jsem měl vytištěný prototyp.“ Martin Horák, triatlonista

Sám si zhotovil model z polystyrenu, a to i s takovými detaily, jakými byly například otvory pro chytré hodinky. Při triatlonu zkrátka není čas ztrácet čas. Naši inženýři tento „předobraz“ zdigitalizovali pomocí 3D skenování do počítačového 3D modelu a navrhli potřebné úpravy. Využili jsme k tomu skener ATOS Q.

„Alfou a omegou pro nás byla v tomto případě bezpečnost. Shodou okolností i jeden z našich kolegů dělá triatlon a po úvodních debatách s ním nám bylo jasné, že komfort, který hrazda na řídítkách jezdcům poskytuje, musí být současně podepřený její stabilitou. Proto jsme zvolili voštinovou strukturu, která má ideální poměr pevnosti a hmotnosti. Důležité bylo i následné uchycení hrazdy na karbonovou vzpěru.“ Adam Jiruška, Production Manager 3Dees

 

Tisk i testování na jedničku

Tisk probíhal na 3D tiskárně HP Multi Jet Fusion 5200, která pracuje s certifikovaným plastovým práškem. Kvůli požadované nízké hmotnosti jsme zvolili vnitřní voštinovou strukturu – následně tak bylo ale nutné odstranit nebezpečný prášek z každé dutiny hrazdy. Toho jsme docílili prostřednictvím otvorů, kterými jsme poté prášek vyfoukali ven. Pro uzavření vzniklých otvorů jsme vyrobili odpovídající špunty.

„Na mě už bylo jen do otvorů tyto špunty umístit. Zabrousil jsem je a zatmelil, takže teď byste nepoznali, že tam vůbec jsou. Pak stačilo hrazdu nalakovat, opatřit výstelkami, ke kolu přišroubovat a vyrazit na silnice. Mám za sebou několikatýdenní testování a musím říct, že hrazda je opravdu super,“ popisuje Martin Horák.

 

3D technologie pro každého

3D tisk dovoluje produkovat i složité customizované součástky na míru - právě customizace je jednou z velkých výhod aditivní výroby, o čemž svědčí například množství aplikací v segmentu medical. Jedná se o efektivní řešení nejen pro velké firmy, ale jak ukazuje tento příklad, i pro zapálené jednotlivce, kterým dokážeme díky našemu know-how navrhnout to nejvhodnější řešení. Oceňují rychlost a přesnost 3D tisku a také možnost poptávat maloobjemové, a třeba i ne zcela běžné zakázky.

„Aditivní technologie mají skutečně širokou škálu využití a jedinečnou schopnost rozvíjet řadu oborů a odvětví. To sportovní nevyjímaje. Nejenom v triatlonu tak 3D tisk a 3D skenování přinášejí inovativní pohled a efektivní produkci zcela nových nebo náhradních komponent,“ uzavírá Adam Jiruška s tím, že tento projekt nebyl v oblasti cyklistiky zdaleka jediným.  Aplikační inženýři z 3Dees se podíleli například také na úspěšném vývoji a customizované výrobě cyklistických sedel.

 

 

Máte nějaký dotaz?
Načítám